• HAGYOMÁNYOS SZÜRETI BÁL A NÉPKÖRBEN

    Az eszéki Rétfaluban ezen a szombaton zene és dal színezte az éjszaka csendjét. A szomszédokat ugyan nem háborgatva, de a Szüreti Bál hagyományának híven a késő esti órákig ünnepelték a Népkör tagjai és vendégei a szüreti időszak befejeztét. Habár a rétfalusi szőlőskertek sajnos már rég az emlékekbe szorultak, a bál hagyományát az egyesület szorgos tagjai nem hagyják elvészni, minden évben ismételten megszervezve örökségünk e sajátos kincsét.

    Idén is a szervezők rövid programmal kedveskedtek a vendégeknek. Először a Népkör még mindig újonnan alakultnak számító néptánccsoportja lépett fel gyönyörű népviseleteikben, majd ezt követően az irodalmi szakcsoport tagjaként Farkas Tivadar adott elő egy alkalmi verset a bor imádatáról. A program után a szüreti bálhoz illően borral gazdagított vacsora következett, majd az Aranycsárdás fáradhatatlan zenészei és az általuk teremtett jó hangulat mellett éjfél utánig tánccal és énekkkel folytatódott az ünneplés.


  • TRADICIONALNI BERBENI BAL U NÉPKÖRU

    U osječkoj Retfali ove su subote glazba i pjesma obogatile večernju tišinu. Prema običaju članovi i gosti Népköra slavili su završetak berbenog perioda do kasnih večernjih sati, pritom ne uznemirujući susjede. Iako su retfalački vinogradi samo sjećanje, vrijedni članovi društva ne zaboravljaju običaj bala te ga organiziraju svake godine.

    I ove godine organizatori su kratkim programom razveselili goste. Prvo je nastupila još uvijek novoosnovana folklorna skupina u predivnim narodnim nošnjama, a potom je Tivadar Farkaš kao član književne skupine izrecitirao prigodnu pjesmu u čast vinu. Nakon programa uslijedila je večera obogaćena vinom i neumornim sviračima Aranycsárdás uz koje su se dobro raspoloženje, ples i pjesma nastavili do poslije ponoći.