• Susret nacionalnih manjina grada Osijeka

  U subotu, 30.11.2019. održan je u Dječjem kazalištu Branko Mihaljević Susret nacionalnih manjina grada Osijeka. Na susretu je sudjelovalo 12 manjina, a Népkör je dostojno predstavio mađarsku kulturu i tradiciju na toj manifestaciji uz sudjelovanje čak 4 svoje sekcije.

  Susret je počeo izvođenjem hrvatske i europske himne koje je otpjevao za tu prigodu sastavljeni zbor nacionalnih manjina, a u kojem su sudjelovali i predstavnici našeg mješovitog zbora. Nakon toga su djeca uz pratnju zbora otpjevala pjesmu A. Dedića „Kad bi svi...“ gdje su članovi naše sekcije za rad s djecom, obučeni u mađarsku narodnu nošnju, imali vrlo zapaženu ulogu – Helena Vidaković je pjevala i solo dionicu. Po riječima organizatora, folklorna sekcija Népköra je u programu ciljano ostavljena „kao šećer za kraj” i opravdala je sva očekivanja, dobivši zasluženi veliki aplauz. Nakon programa je održana mala zakuska koju su pripremili pripadnici nacionalnih manjina izloživši svoje delicije na zajedničkom izložbenom stolu, u čijem ukrašavanju i pripremi mađarskih specijaliteta je sudjelovala naša sekcija za rukotvorine na čelu s Idom Turić i Zlatom-Arankom Dubravčić.

 • Eszék város kisebbségeinek találkozója

  Szombaton, 2019 november 30-án került megszervezésre a Branko Mihaljević Gyermekszínházban az Eszék város kisebbségeinek találkozója. A rendezvényen 12 kisebbség képviselője vett részt. A Népkör kellően képviselte a magyar kisebbséget, négy szakcsoportjának részvételével bemutatva a magyar kultúrát és hagyományokat.

  A találkozó kezdetén a kifejezetten erre az alkalomra létrehozott közös kisebbségi kórus a horvát és az európai himnusszal nyitotta a programot, amelyben a vegyeskórusunk tagjai is részt vettek. Ezt követően a gyermekek énekelték el Dedić A. „Kad bi svi...“ dalát, amelyben a gyermekfoglalkoztatásunkon résztvevő gyerekek népviseleteikben vettek részt, és külön megtiszteltetés volt, hogy az egyik szólóénekes, Vidaković Helena is a soraikból került ki.
  A szervezők a Népkör néptánccsoportját azzal a kifejezett szándékkal tették a műsor végére, hogy fellépésük legyen a rendezvény csúcspontja, és a nagy taps bizonyítja, hogy ebben a szerepben sikeresen helytálltak. A rendezvényt követően kis fogadásra került sor, amelyen a kisebbségek egy közös nagy asztalt terítettek meg és saját hagyományos finomságaikkal kínálták a jelenlévőket. A Népkör nevében a kézműves szakcsoport tagjai, Turić Ida és Dubravčić Aranka-Zlata vettek részt az asztal díszítésében és készítették a jellegzetes magyar finomságokat.